Ett hopp för konsten
Fredrik Larsson
gör protesthopp till performancekonst

TROLLHÄTTAN 
Både vänersborgarna och Trollhätteborna har upplevt hans konsthopp.
  På lördag är det dags för konst- och hoppminister Fredrik Larsson att hoppa i Göteborg.

ANNSOFIE ANDERSSON
0520 - 49 42 80

Trollhättebon Fredrik Larsson är konstnären och skribenten som protesthoppar mot en rad saker. Han är dessutom konst- och hoppminister i landet Ladonia, det virtuella lilla konstnärslandet vid Kullaberg.
  I morgon hoppar han för allra första gången i Göteborg, i Bältespännarparken.
  - Det blir i en fontän, ett av de grundare hoppen jag gjort. Det känns bra, jag är nämligen höjdrädd. När jag hoppade från Japanska bron i Trollhättan i fjol var jag lite oroad över strömmarna, men vad gör man inte för konsten?
  Protestlistan på vad han hoppar emot byggs ständigt på. Nu är den tre A4-sidor lång. Han hoppar bland annat mot fördomar, vägsalt, dåligt vin, rasism, kallt badvatten och konsumtionssamhället. Vem som helst får tillföra något mer på listan som de tycker man bör protestera emot.
  - Visst. Jag är ju konst- och hoppminister, mina hopp är ett sätt att framföra folkets röst.
  Att hoppen har verkan är han övertygad om.
  - Ja, till exempel hoppar jag mot dåligt väder och jag tycker vädret har blivit betydligt bättre sedan jag började hoppa i fjol. Jag har då aldrig hoppat i regnväder.
  Reaktionerna han får på sin performancekonst är varierande. Somliga skakar på huvudet medan andra är mycket uppmuntrande. Små barn är alltid positiva men också pensionärer.
  - Äldre människor är ofta mycket positiva När jag hoppade i Vänersborg i fjol var det en dam med rullator som var mycket besviken över att hon inte hunnit fram för att se mitt hopp! Tonårspubliken verkar vara den som är mest svårflörtad.


  Framträdandet i morgon går under namnet "Konstnärliga händelser vid vatten". Det sker i samband med Göteborgskalaset och Larsson är inte ensam, han är en del av Kokogruppen, bestående av åtta personer. De kommer att bjuda publiken på diverse händelser och upplevelser.
  Senare i augusti väntar ytterligare hoppkonst, då i Helsingfors. Hur hoppet kommer att tas emot av göteborgarna är svårt att sia om men Fredrik Larsson ser fram emot det.
  - Jo, det känns bra, men man vet aldrig. Kanske är de så luttrade att de inte bryr sig om ministerbesök!