Konsthopp mot tristess

– Det känns skönt. Det här ska gå vägen! Det var en nöjd Fredrik Larsson som klev upp ur Älvhögsborgs bassäng efter provhoppet.

TROLLHÄTTAN
– Det finns så mycket trist i världen som det behöver protesteras mot. Det här är mitt sätt, att ge hopp.
Så förklarar Trollhättebon Fredrik Larsson sin performanceshow: Hopp-konst.

AGNETHA ANDERSSON
0520 - 49 42 80

På torsdag blir det vernissage för konstprojektet, hoppturnén, som i dagsläget ska besöka ett flertal Västsvenska städer, i centrala Borås. Bakom Boråsframträdandet står Konceptkonstmuseum i Borås och det hela kommer att gå av stapeln vid Parkspången, där ett hopptorn ska byggas upp. Därifrån ska han hoppa ner i Viskan.
– Det hela började med en dröm. Jag drömde att jag hoppade och jag tyckte att det verkade vara en bra idé. Jag tog kontakt med Konceptmuseum, och där tyckte man också att det var bra, berättar Fredrik Larsson.  
Hans hoppande har en dubbeltydighet, vattnet likaså:
– Man kan ha hopp för framtiden, men att hoppa kan också kännas som sista utvägen. Och vattnet, det kan både ge och ta liv.
Det handlar om en protest, mot saker som är trista. Fredrik har gjort en lista, som dock kan komma att förändras under turnéns gång, beroende på vad som händer:  
·  Jantelagen
·  Dåligt väder
·  Obegriplig samtida konst (Larsson är medveten om att han själv ingår där, men han omfattas givetvis inte av sin egen protest).
·  Byråkrati
·  Idioti & Korkad politik
·  Nersmutsning
·  Konsumtionssamhället
·  Felkompaniet – de som alltid talar om för oss vad vi gör för fel och att vi inte ska göra si eller så.  
Utöver sitt hoppkonstnärsskap är Fredrik Larsson också målande konstnär, författare och skribent.

  Han har skriver filmmanus och håller just på att av sluta en roman, en thriller.
Men han är också ämbetsman; Konst- och hoppminister i landen Ladonia – det virituella, men också högst verkliga, lilla konstnärslandet vid Kullaberg. Och det är också orsaken till att alla hans hopp ska genomföras i kostym:
– Ämbetet kräver lite stil, förklarar han, men tillägger att han i och med kostymen faktiskt gjort två goda gärningar: dels är den köpt på Röda Korset, dels är den så gräslig att han räddat någon med dålig smak från att bära den på stan.
Om allt går som planerat räknar Fredrik Larsson med att kunna genomföra sin performanceshow i såväl Trollhättan som Vänersborg. I Trollhättan sannolikt – och alla tillstånd beviljas – i samband med Drakbåtsfestivalen i augusti, i Vänersborg kanske i samband med oktobermarknaden.
Men redan i går kunde synnerligen förvånade besökare på Älvhögsborgs utebad i Trollhättan bevittna Fredrik Larssons första performanceframträdande någonsin, i form av ett provhopp från ettans trampolin.
– Det känns riktigt bra, det här ska nog gå vägen, sa han efter hoppet.