Gränsöverskridande gallerinatt i Malmö

MALMÖ 
Med ett hopp i kanalen visade Ladoniens minister politisk handlingskraft.
Gallerinatten i Malmö är ett bevis på att det också i Malmö finns politisk vilja.
Även om kd:s Aldo Iskra var en av de få lokala representanter från kommunstyret som fanns på plats.
  - Gränsöverskridande är vad det handlar om, sa konstnären Lars Vilks och la till ett passande filosofiskt citat.

Eva Sternang

För sjätte året i rad har Malmös gallerier hållit sina dörrar öppna för nattliga besökare. Den som vill kan till och med åka buss runt om i stan för att njuta av utbudet.
Trots att galleriverksamheten av tradition står för utställningskonsten, intog ordet, det skrivna och det talade, en central plats på flera ställen denna gallerinatt.

Gyllene skor
 
Bland de 15 skulpturerna på katolska kyrkans piazza var Karel Becvars "Pride" ett av verken. Kentauren med de gyllene högklackade skorna på sina hovar fascinerade många konstflanörer. Vad påven skulle säga vet vi inte,
men kyrkans Agneta Beer har inget att invända.
  - Men konstverk typ Ecce Homo hade vi inte kunnat acceptera. Vi tycker att Jesus stod över den mänskliga sexualiteten, förklarade hon vänligt men bestämt.
  På bakgården till Galleri Final under kastanjeträdets grenar förde konstnären Anders Lundberg ett samtal med intresserade medan han skapade på sin duk.
Sprayandet med en airbrush föranledde frågor.
  - Påverkar vinden tavlan? undrade en man.
  - Nja, inte mycket, men det händer något, eller hur, svarade konstnär Lundberg.
 Den politiske ikonen Majakovski deltar på Ibro Gallery i Dyveke Zadigs blandteknik. Alldeles säkert för vad han står för i ord. Thomas di Leva finns också med på ett hörn, även om det inte är av samma anledning.

 På Ping Pong är bokstäverna det allra mest utmärkande, i form av ett namn. "Nils Forsberg" kallar konstnären Helene Billgren sin utställning, vilket är en travesti på en verklig person, en recensent som inte fallit Billgren i smaken. Och därför nu får ståta med att få sitt namn dragit i allsköns drift. Roligt och underfundigt.

Ministerhopp
 
I Lars Vilks världsbild verkar det inte finnas någon punkt, men väl många meningar. I landet Ladonien är han själv statssekreterare. Bland ministrarna syns Malmökonstnären Leif Eriksson som förstås var närvarande i går kväll när hans kollega, "hopp"-ministern Fredrik Larsson tog ett påklätt dopp i kanalen vid Amiralsbron. Inför trogna väljare får vi anmoda.
  Och här var det inte fråga om något röstfiske, nota bene. Utan bara ett uppfriskande inslag i Malmös Gallerinatt.