Ministerbesök i Vänersborg

Ladonias Konst- och Hoppminister kommer till Vänersborg för att framföra sin Hoppkonst. För att inte riskera uppröra de känsliga Trollhätteborna gjordes ett hopp i Trollhättan förra helgen.

  - De skulle antagligen ha blivit otroligt avundsjuka på Vänersborgarna annars, och jag vill ju inte spä på byträtan i onödan, säger Fredrik Larsson.
Faktum är att Konstministern kommer att göra två hopp i Vänersborg, bara för att Vänerborg och Vänersborgarna är så trevliga. Många har frågat varför han inte hoppade på Fallens Dagar.
  - Fall har en negativ klag och jag står för hopp, därför blev det inget hopp under Fallens dagar, svarar Fredrik. Men kanske till nästa år, kanske Hoppkonstnären behövs för att väga upp fallen. Hoppet genomförs i Hamnkanalen på lördag. Hoppet sker ca 14:30 i anslutning till finalerna i Matchracingen.
  Sen starten i Borås i juli har Konstministern besökt ett flertal ställen med sin Konsthopp turné. Premiärhoppet skedde i Viskan i centrala Borås och därefter har det blivit ett antal hopp. Förutom de stora floderna Viskan och Göta Älv har Ministern även hoppat i Skagerackvattnet och i Skälderviken. Nu kommer turen till innanhavet Vänern. Bakom turnén står Konceptmuseum i Borås och Konstministern och Hoppkonst kommer att ställas ut på Galleri Tapper-Papermajer i Malmö med vernissage den 28:e september.
  - Då blir det ett natthopp, då utställningen sker i samband med Malmö Kulturnatta, berättar Fredrik och ryser vid tanken. Egentligen är jag en badkruka och höjdrädd, men såna personliga farhågor är ju inte intressanta. I egenskap av Ladonsk Minister kan inte sånt få hindra mig i mitt ämbetsutövande påpekar alltid Statssekreterare Vilks. Som minister i Ladonia krävs det en hel del, speciellt för Konst- och Hoppministern. Han vill inte påstå att han skapat nåt lika revolutionerande med sin "Hoppkonst" som Warhol gjorde med sin "Popkonst", men man hör likheten tydligt.
  Liksom på andra orter kommer konstnären och Konstministern att bygga upp sitt hopptorn i Vänersborg och därifrån hoppa ett protesthopp mot tristessen i vardagen.


  - Det hela började faktiskt med en dröm och efter att ha funderat tog jag kontakt med Konceptmuseum i Borås, och där tände man på idén, berättar Fredrik. Hoppandet har en dubbeltydighet eftersom hopp kan betyda olika saker. Man kan hoppas och man kan hoppa högt av rädsla, kanske som en sista utväg, eller som friidrottarna som tävlat och vunnit mycket med sitt hoppande i sommar.
  För konstministern handlar det dock om protesthopp mot trista saker och trista företeelser.
  - Jag hoppar som en handlingskraftig aktion mot sånt som många går och klagar på och lider av i vardagen, men det är aldrig någon som gör nåt åt det, säger Fredrik. Han har en lång lista, där saker som bygger på tristessen i vardagen ingår, såsom; Jantelagen, dåligt väder, obegriplig samtida konst (Larsson är medveten om att han själv ingår där, men han omfattas givetvis inte av sin egen protest), Byråkrati, Idioti & Korkad politik, Nersmutsning (Larsson försäkrar att både han och kostymen är rena då han hoppar i vattnet för att inte bidra till nedsmutsningen av våra vatten), Konsumtionssamhället, Felkompaniet (de som alltid talar om för oss vad vi gör för fel och att vi inte ska göra si eller så).